zondag 9 november 2008

Aan deze zijde van de utopie

Referentie:

Plessner, Helmuth Diesseits der Utopie. Ausgewählte Beiträge zur Kultursoziologie, Herausgegeben von Düsseldorf : Diederich, 1966, 240 p.

Plaatskenmerk:

MAG-UIA-B 10601

Extract:

"Schon das Abstammungstheoretische Interesse verlangt eine Verinnerung des Abstands zwischen beiden, (...) Nicht weniger aufschlußreich wie Experimente an Tieren in Gefangenschaft sind die Beobachtungen auf freier Wildbahn, wie sie in den letzten Jahren Kortlandt und Goodall angestellt haben."

Commentaar:

De "Beitrage" met de titel "Zur Frage der Vergleichbarkeit tierischen und menschlichen Verhaltens" (blz. 181 – 189) stelt dat vergelijking van mens en dier antropomorfer wordt naarmate de diersoorten dichter bij de mens staan. Het gaat in op onderzoek naar gedrag van in het wild en als huisdier levende chimpansees (o.a. Goodall).
Het stelt ook dat wij het idee hebben dat we ons gemakkelijker in een ander mens kunnen verplaatsen dan in een dier doordat we lichamelijk op elkaar lijken.
Als menselijke eigenschappen noemt Plessner wederkerigheid en het vermogen het eigen spiegelbeeld te herkennen. Het dier zou een ontoereikend beeld van het eigen lichaam hebben en de eigen kop en het eigen gezicht niet eens zien. Hij verwijst voor een duiding hiervan naar zijn theorie van de (menselijke) “exzentrischen Positionalität” die hij uiteenzet in zijn “Die Stufen des Organischen und der Mensch”.

Geen opmerkingen: