zondag 9 november 2008

Literatuurwetenschap, een inleiding

Referentie:

Van Luxemburg, Jan - Bal, Mieke - Weststeijn, Willem G, Inleiding in de literatuurwetenschap, Muiderberg: Coutinho, 1988, zesde druk (eerste druk 1981) 313 p.

Plaatskenmerk:

Eigen bibliotheek

Extract:

"Het onderzoek naar de aspecten van het verhaal betrof (in het voorgaande, JvdM) de vraag: wat wordt er verteld, en namens wie? Voor inzicht in de wijze waarop informatie de lezer bereikt is deze vraag fundamenteel. Het beeld van de (fictieve) wereld, de indruk die we krijgen van de gebeurtenissen, van de relaties, van recht en onrecht, dat alles wordt door deze aspecten bepaald."

Commentaar:

Religie manifesteert zich onder andere in de vorm van de mythe. We kunnen (oude) mythes bestuderen voorzover ze in literaire vorm bewaard zijn gebleven. Op z'n minst elementaire kennis van de literatuurwetenschap lijkt hierbij onontbeerlijk te zijn.
Het boek behandelt verhalende teksten, dramateksten en poëtische teksten. Alledrie deze vormen komen terug in mythes.
In het boek (als inleiding) wordt slechts een eerste verkenning gepresenteerd van het vakgebied. Ook kunnen we in de inleiding tot het deel van de dramateksten lezen: "De opvoering zelf, de concrete eigenschappen van de decors, kostuums, de interpretatie die op het toneel van het drama wordt gegeven behoren niet tot de dramatheorie, maar tot het gebied van de theaterwetenschap. We kunnen hier niet ingaan op de specifieke probleemstelling van dat vakgebied".

Geen opmerkingen: