zaterdag 15 november 2008

God als concept vs. God als conceptie

Referentie:

Herrmann, Eberhard, "On the distinction between the concept of God and conceptions of God", International yournal for philosophy of religion (2008) 64/2, 63-73

Plaatskenmerk:

FILO 10 E IJPR

Extract:

"(...) religious and secular views of life enable us to develop narratives and conceptions by means of wich we can conceptualise the inevitabilities of life. These inevitabilities include suffering, guilt and death as well as love, happiness and joy. "

Commentaar:

Herrmann trekt de studie naar godsbegrippen breder dan alleen de godsdienst. Hij heeft het over conceptualiseren van de onvermijdelijkheden van het leven met behulp van verhalen en opvattingen. Maar precies het begrip "conceptualise" maakt het interessant. In een engels woordenboek zijn synoniemen van dit begrip te vinden: `Imagine' (voorstellen), `conceive' (ontvangen, bedenken, opvatten), `envision' (er een plaatje van maken, visualiseren) en 'explain observations as a concept'.

Er wordt af en toe over religie gepraat alsof het een verouderde manier van "verklaren van de werkelijkheid" is. Vast en zeker zullen er in religies verouderde elementen zijn aan te wijzen, maar dat waarop religie terug gaat, kan niet verouderen, tenminste als de omschrijving van Herrmann van hierboven de aanduiding daarvan is, omdat we het dan volgens mij over een diep menselijke behoefte hebben, voortkomend uit de hoogte- en dieptepunten van het leven zelf.

Geen opmerkingen: